Arlanda – hur man tar sig hit

Arlanda – hur man tar sig hitArlanda, som är Sveriges största flygplats, hanterar årligen över 20 miljoner passagerare och ungefär 230 000 stycken startar och landningar. Arlanda får dock se sig slaget i Norden av både Oslos Gardermoen och Köpenhamns Kastrup. I området kring flygplatsen finns bland annat tre banor och 4 stycken terminaler – dock är området ganska stort och innefattar även skog, åkrar och en sjö, Halmsjön.

Tåg

Arlanda Express är troligtvis det snabbaste sättet att ta sig till och från flygplatsen, i alla fall om man ska till centrala Stockholm. Restiden är ungefär 20 minuter mellan de båda stationerna, något som kan jämföras med SL:s pendeltåg där man får räkna med den dubbla restiden. Ska man någon annanstans i Stockholm än Centralen, kan det dock vara smidigare att ta pendeltåget då den stannar vid betydligt fler stationer. Pendeltåget kör även till Uppsala.

Buss ­­

För de som vill ta sig till och från flygplatsen är Flygbussarna ett mycket populärt alternativ. Bussen kör från Cityterminalen i Stockholm, och stannar även vid ytterligare 5 hållplatser. Om man istället har ett busskort i Stockholm kan man utnyttja det genom att ta pendeltåget till stationen Märsta, och därefter ta buss 583.

Bil/Hyrbil/Taxi

Om man inte ämnar åka in till Stockholms centrala delar, är taxi eller bil ofta det snabbaste sättet att ta sig fram. Har man ingen egen bil som väntar på parkeringen, är det sällan något att problem att hitta antingen taxi eller hyrbil på Arlanda flygplats. För att göra resan så smidig som möjligt kan man till och med boka hyrbil innan på Swedavias (aktören som driver Arlanda) hemsida. Utbudet är förhållandevis stort och som kund hittar man med största sannolikhet det man är ute efter.

Cykel

För den som vill ta cykeln till Arlanda är det förhållandevis enkelt – en cykelbana som börjar vid Märsta station finns nämligen tillgängligt. Vill man inte cykla hela vägen till Märsta, kan man ta cykeln på pendeltåget och endast cykla från Märsta. Tänk dock på att kolla upp reglerna för att ta med cykel på pendeln, då det inte är tillåtet att ta med cykeln på vissa stationer (Centralen till exempel).