Friends Arena

Numera går det såklart inte att ha en sida om Solna utan att nämna Friends Arena. Friends Arena har ett öppningsbart tak och är därför en mycket mångsidig stadion som ligger intill Råstasjön i Solna, strax norr om Stockholm City. Det är numera den största inomhusarenan i hela Europa.

De största hyresgästerna i arenan är Sveriges fotbollslandslag och den allsvenska fotbollsklubben AIK. Båda flyttade från sitt tidigare hem på Råsundastadion. Invigningsmatchen spelades den 14 november 2012 då Sverige besegrade England 4-2 i en vänskapsmatch som Zlatan blev historisk fyramålsskytt.Friends Arena
Bildkälla: Hotell Friends Arena

Swedbank förvärvade de eftertraktade namnrättigheterna till den nya arenan i en enorm 153 miljoner kronors affär som kommer att pågå fram till 2023, ursprungligen känd som Swedbank Arena. Men den 28 mars 2012 meddelade Swedbank att man skulle döpa anläggningen Friends Arena för att stödja en ideell organisation med samma namn mot mobbning.

Det beräknas kosta cirka 1,9 miljarder kronor för att slutföra arenan. Den beräknade kostnaden innan byggandet hade börjat var 2,3 miljarder kronor. Den ersatte Råsundastadion, Sveriges dåvarande nationella arena för fotboll. Råsunda ska rivas och ett kvarter av 700 lägenheter och kontorsbyggnader kommer att uppföras på platsen.

Friends Arena har som tidigare nämnts ett öppningsbart tak så att händelser kan äga rum även under vintersäsongen och att vara värd för underhållningsprogram inomhus. Dess kapacitet är 51.100 åskådare för fotbollsmatcher och upp till 65.000 för konserter.

Evenemang som redan är bokade för 2013 är den svenska melodifestivalen, speedway grand prix, svenska cupen i fotboll och dam-EM i fotboll.

Arenan är belägen en 1,2 kilometers promenad från Solna pendeltågsstation och ca sex km från Stockholms centralstation och har parkering för 300 bussar och 4.000 bilar. Tillsammans med arenan kommer det också att byggas ett antal hotell (400 rum), restauranger (8.000 personer), köpcentrum (240 butiker), kontorsområden för 10.000 anställda, konferens/utställningscenter och 2.000 lägenheter. Gallerian är planerad att kallas Mall of Scandinavia och kommer att vara det största köpcentrum som konstruerats i Sverige. Den totala projektkostnaden är beräknad att kosta mer än 4 miljarder kronor.

Resor med kollektivtrafik till arenan är tillgängliga genom pendeltåg till Solna station eller Tvärbanan även till Solna station eller av lokala busslinjer, även om alla detaljer ännu inte kunnat fastställas.