Studera i Solna

För dig som bor i Solna och tänker studera kan det vara bra att känna till vad som gäller för att få studiemedel. Nedan försöker vi beskriva i korthet en del av det absolut viktigaste för dig som tänker studera i Solna. Du kan samla på dig ytterligare med nyttig information genom att läsa allt du kan tänkas behöva veta om studiestöd på CSN:s webbplats.studera i Solna

Studiemedel består som bekant av både en bidragsdel och en lånedel. För dig som studerar på grundskole- eller gymnasienivå kan du få studiemedel tidigast från och med 1 juli det år som du tänker bli 20 år gammal. För dig som studerar på eftergymnasial nivå finns ingen åldersgräns som du måste nå upp till. Det antal veckor som du kan få studielån i studiemedlet begränsas steg för steg från och med att du är 45 år gammal och fram till det kalenderår då du tänker bli 54 år gammal.

Många känner nog inte till det men studiemedel beräknas faktiskt per vecka. Du kan få studiemedel oavsett om du väljer att studera på heltid eller på deltid (50 eller 75 procent av heltid är det som gäller). Vill du till exempel begära studiemedel för heltidsstudier så måste du plugga minst 20 poäng per vecka i genomsnitt under hela din studieperiod annars är det kört. Missar man rätten till studiemedel så finns det såklart andra som kan ge dig lån, men då blir det ofta dyrare. För min egen del missade jag ansökan ett år med det ordnade sig med lån hos BIG BANK. Det är även bra att känna till att det finns två helt olika bidragsnivåer, en vanlig nivå och en lite bättre nivå. Det bättre bidraget kan du bara ansöka om från och med det år du tänker bli 25 år gammal. Myndigheten CSN granskar automatiskt rätten till det bättre bidraget. De pengar som finns till det bättre bidraget kan faktiskt ta slut så se till att skynda på med din ansökan om du är intresserad så du inte missar det.