Svårt att hitta snickare i Solna

Att det är få som vill jobba med klassiska hantverksyrken är tydligt. Trots hög lön och lätt att få arbete så är status inte tillräckligt hög för att locka tillräckligt många ungdomar till utbildningar inom exempelvis snickeri, mureri och gjuteri.  Bristen är som störst i storstäder vilket blanda annat märks av i Solna. svårt att hitta snickare

Detta visar sig inte minst när söker efter snickare på Google med sökfrasen ”Snickare Solna”

Man skulle kunna förvänta sig att de tio första sökträffarna skulle vara snickare som vill marknadsföra sina tjänster men så är inte fallet.  Det dröjer till femte sökträffen innan ett snickeri kommer som sökresultat. Innan dess finns bland annat gula sidorna och flera samlingssidor dvs sidor som låter kunden skriva in sina behov så skickas dessa till snickare som sedan får komma in med offert. Denna väg kan man visserligen gå men för den som direkt vill komma i kontakt med ett snickerifirma får kämpa vidare. För det är enbart ett enda företag bland de 10 första sökträffarna.

På nionde plats kommer Hitta.se. Men inte ens de lyckas hitta speciellt många snickare i detta område. Tre träffar kan väll knappast ses som något lyckat sökresultat med tanke på hur stort Solna är och hur många som bor området.

Kanske är detta inte bara en slump utan just en spegling av hur arbetsmarknaden ser ut. Det finns få företag som erbjuder snickertjänster och de som gör det har inte något behov av att jobba med sin marknadsföring. Det finns troligtvis många som inte ens har hemsida. Trycket på att utföra jobb är ändå tillräckligt stort – om inte för stort.

Denna utveckling är negativ för de som bor i Solna och storstäderna utifrån två aspekter. För det första blir det ovanligt svårt att hitta en hantverkare om så behövs eftersom de inte gör någon reklam för sig. För det andra sänks kvalitetskraven. När konkurrensen är hård är det de bästa som blir kvar på marknaden. Men när konkurrensen är låg behöver man inte hålla bra kvalité. Kunderna kommer ändå att efterfråga tjänsterna för de har inte någon annan att gå till.