XL-games

Om du är i Solna i februari och gillar friidrott får du inte missa XL-games i Globen. Historien om denna underbara tävling i den spektakulära Globen går tillbaka till 1990 och med Isinbayevas resultat år 2012 har nu hela åtta världsrekord satts under 22 tävlingar som nu ägt rum.xl-galan i Globen

XL-BYGG är titelsponsor för 3:e året för XL-Galans inomhus friidrott i Globen som alltid hålls i slutet av Februari. För dig som vill ha nära till tävlingen rekommenderar vi att du bokar ett hotell nära Globen.

XL-Galan Stockholms inomhustävling 2011 rankades som den fjärde bästa IAAF inomhustävlingen i friidrott av erkänd tidning. Den 24 februari 1990 var det alltså dags för friidrotten att ta plats i Globen för första gången i en större tävling. Hela 11 000 besökare fick beskåda både en Finnkamp innomhus och en gala med en massa stjärnor från hela jordklotet.
”Succén har kommit för att stanna” stod i alla tidningar dagen efter premiären. Visst hade dom rätt. 20 år senare fortsätter denna underbara sporthändelse i Ericsson Globe Arena under namnet XL-Galan.

Biljetterna blev slutsålda i ett nafs till den första tävlingen, som hölls på en lördagseftermiddag. Den då 16-åriga Erica Johansson fick sitt stora genombrott genom att gå segrande ur längdtävlingen med ett avslutande hopp på 6.53. Caroline Isgren och Tord Henriksson besegrade de svenska rekorden i både kula och tresteg.
På den speciella 180 meter långa tävlingsbanan var det en hård kamp mellan den näst intill obesegrade marockanen Said Aouita och den olympiske hindermästaren Julius Kariuki på den klassiska distansen 1500 meter.

Till årest tävling har tyvärr höjdhopparen Ebba Jungmark fått problem med foten och kommer därför inte ställa upp i årets version av XL-games i Globen. Det ska inte vara så jättelvarligt utan mer en försiktighetsåtgärd inför den betydligt viktigare tävlingen EM i Göteborg.

Förra helgen hoppade Mölndals Ebba Jungmark 1,92 vid Svenska mästerskapen i Norrköping. Det var tillräckligt för ett silver starx bakom segrande Emma Green Tregaro som vann på höjden 1,94cm så det är ett gasnka stort avbräck för årets friidrttsfest i Globen.